Prírodné múzeum dediny 2009 - úspešné pokračovanie projektu

08.01.2010 18:14

 

Projekt finančne podporilo Konto Orange

Naším zámerom bolo vybudovanie oddychovej zóny, ktorá bude slúžiť občanom oboch susediacich obcí. Daný projekt je realizovaný priamo na hranici obcí Behynce a Radošina. Prírodné múzeum dediny sa nachádza na otvorenom voľne prístupnom priestranstve. V podstate je to nespevnená trasa vedúca v jednej svojej polovici popri potoku Radošinka. V jej ďalšej časti sa nachádzala nelegálna skládka odpadu, ktorá bola zrekultivovaná a na jej mieste boli vysadené dreviny a osadené lavičky. Trasa je lemovaná výsadbou listnatých a ihličnatých drevín.

Na jednom konci trasy sme vytvorili priestranstvo s reštaurovanými historickými poľnohospodárskymi strojmi, posedením pre návštevníkov (lavičky, stôl), otvoreným ohniskom, výsadbou drevín a detskými prvkami – „preliezkami“. Naša obec je tradičnou poľnohospodárskou oblasťou, preto aj informačné tabule informujú o histórii obce, tradičnom poľnohospodárstve ale aj o okolitej prírode, flóre a faune.

Na druhom konci trasy sa nachádza kaplnka zo začiatku 19.stor. Tu je umiestnená informačná tabuľa popisujúca jej históriu a okolie. Taktiež aj tu sú vytvorené podmienky na oddych a to umiestnením posedenia s výhľadom na celú našu nižšie položenú obec Behynce (časť Veľkých Ripnian). Trasa je cca 1km dlhá a môže byť využitá na pešie prechádzky, ale aj na bicyklovanie.

Ako sme sľúbili, projekt pokračoval aj v uplynulom roku 2009. S podporou Konta Orange sme vybudovali prístrešok pre vystavené poľnohospodárske stroje, zveľadili detské ihrisko a venovali sa údržbe v minulosti realizovaných častí tejto lokality. Nové fotografie z tejto časti programu môžete nájsť v galérii.

Projekt svojou realizáciou v roku 2009 nekončí. Práve naopak - v pláne sú ďalšie aktivity, ktoré majú prispieť k zveľadeniu tejto lokality. Podrobnejšie informácie budú priebežne zverejňované na tejto stránke. Budeme radi, ak náš zámer zaujme aj ďalších obyvateľov, prípadne návštevníkov našej obce a tak sa pripoja k ostatným dobrovoľníkom, ktorí sa rôznym spôsobom už zapojili do tohto projektu. Všetkým sa chceme aj touto cestou poďakovať za podporu.

Viac informácií (vrátane fotografií) nájdete na www.galik.sk/pmd

 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode